Schaaf wacht leegstandsbeheer.

Nadat PvdA en GroenLinks hadden aangegeven Schaaf niet meer als laagdrempelig muziekcentrum te willen behouden was het vonnis eigenlijk al geveld.

De afgelopen decennia, en ook nog bij de laatste verkiezingen in 2017 kozen PvdA en GroenLinks nog voluit voor het muziekcentrum. Maar in de loop van de afgelopen vier jaar werd steeds duidelijker dat men met Zalen Schaaf in de maag zat. In de, door deze partijen geleide coalitie, gepresenteerde cultuurnota kwam Zalen Schaaf al niet meer voor en men zag het, zonder subsidie draaiende eigenzinnige theater steeds meer als bedreiging voor het zwaar gesubsidieerde troetelkind Neushoorn.

Met de keuze voor Agora kozen PvdA en GroenLinks voor een strategie waarbij men kon zeggen dat Zalen Schaaf als gebouw bleef bestaan en daarmee aan de verkiezingsbelofte was voldaan. Agora kreeg van de jury een mager zesje en kwam als slechtste van de inzendingen uit de bus omdat het eigenlijk een vorm van leegstandsbeheer is.

Als Gemeentebelangen hebben we, samen met de FNP, alles geprobeerd om Zalen Schaaf als laagdrempelig muziekcentrum te behouden. Hoewel D66, CDA en CU door hun draai uiteindelijk voor een meerderheid voor Agora zorgden valt hun dat minder aan te rekenen. Zij waren al jaren fanatieke tegenstanders van Zalen Schaaf.

Nu gaat het college aan de slag. Ze gaat nu eerst kijken of ze er met de organisatie achter Agora uit kan komen bij de verdere uitwerking van de plannen van die organisatie.